28 Temmuz 2010 Çarşamba

Kaç tane farklı deterjan?

Deterjan kendi başına 100 seneden kısa bir geçmişe sahip. Bundan en fazla 70 sene öncesine kadar da insanların çok büyük bir kısmı evleinin temizliğini, giysilerinin temizliğini ve hatta kendi temizliklerini aynı kimyasalları ( genelde sabun) kullanarak yapıyordu.

Peki, bu kadar büyük bir özelleşmenin sebebi ne? Bugün neden cam için ayrı, fayans için ayrı, ahşap için ayrı ve metal için ayrı deterjan türleri bulunuyor? Bu özelleşmeler performansta ne gibi değişikliklere imkan sağlıyor?

Şimdi açıklıyorum.

Artık insanlar temizlik söz konusu olduğu zaman daha büyük isteklerde bulunmaya başladılar. Eskiden sadece sağlık için yapılan zorunlu temizlik yerini hem hijyen hem de nezih görüntü için yapılan detaylı bir temizliğe bıraktı.

Bu durum da deterjan formülasyonlarında özelleşmelere yol açtı. Örnek vermek gerekirse, cam temizleyicilerden camda toz kalma durumunun önüne geçmesi (antistatik etki) ve hemen buharlaşması, ahşap temizleyicilerden ahşaplara bakım yapması, metal temizleyicilerden metali paslanmaya (korozyon) karşı koruması beklenmeye başlandı. Farklılık yaratan markalar pazarda daha kolay müşteri buldukça daha fazla marka farklılık yaratmaya başladı (positive feedback). Sonuçta piyasaya özelleşmiş onlarca hatta yüzlerce ürün türü çıktı.

İşin aslı, bu ürünlerin neredeyse tamamı 3-4 ana ürün formülasyondan türetilebilecek formülasyonlara sahip. İçeriklerinde tipik olarak %1 ila %5 arasında özelleştirilmiş yardımcı etken maddeler (minor) bulunuyor, ve bu farklılığı sağlayan bu etken maddeler. Yani aslında ürünün özel olan kısmı bu kadar küçük.

Peki, siz ne yapmalısınız.

Özetleyecek olursak, eğer temizlik için karar vermesi gereken bir profesyonel, bir ev kadını veya bir öğrenciyseniz bilmeniz gereken en önemli şey aslında evinizin temizliğinin tamamını sabun kullanarak yapabilecek olduğunuz gerçeğidir.

İkinci bilmeniz gereken ise onlarca formülasyonun size sabundan çok daha yüksek performans sağlamak için hazırda beklediği gerçeğidir.

Yine de, sorularınız olursa, bize ulaşmaktan çekinmeyiniz.

Oğuzcan Ünver
Kimya Mühendisi (M. Sc.)
www.ekokimya.net

1 yorum:

  1. yaşasın sabun, mikroplara ölüm, harika bir yazı olmuş hayranınızım oğuzcan bey

    YanıtlaSil