8 Temmuz 2010 Perşembe

Deterjanımı aldım, şimdi ne yapacağım?

Deterjan konusunda size birkaç tavsiye vermek istiyorum. Gerek profesyonel, gerek kişisel kullanımda bu tavsiyeler işinize yarayacaktır.

1- Uygulama sonrası durulama öncesi bekleyiniz

Bulaşık deterjanınn en ağır kir lekelerini çıkaracak kapasiteye ulaşmasını nasıl sağlarsınız? Çok basit. Bekleyerek.

Deterjanlarda yüzey aktiflerin çalışmaya başlaması için zaman geçmesi gerekiyor. Gerekli bekleme süresi bazen 5 dakika oluyor, bazen de 15 dakika... Yüzey aktifler bu sürenin sonunda gerekli işlemleri yapmış oluyor. Ve karşınızda, yokolmuş lekeler, erimiş kirler!

 2- Sıcak, daha sıcak!

Diyelim ki leke çıkmıyor. Ne yapacaksınız? Ağlayıp leke ile küssek, leke duymaz bile. İşte böyle durumlarda çok güçlü bir silah sıcaklıktır.

Kimyasal reaksiyonların hızı her 10 derecelik sıcaklık artışında kabaca 2 katına çıkar. Yani bir diğer deyişle sıcaklık 33 derece arttırmanız durumunda temizleme hızınız 10 katına çıkacaktır. Etkiniz de dolayısıyla 10 kat artacaktır. Diyelim 66 derece arttırdınız, bu durumda temizleme hızı 100 katına çıkacaktır.

Aman derim ama, lekeleri çıkartacağım diye çamaşırlarınızı görsel sanat harikalarına çevirmeyiniz.

3- Leke ama ne leke!

Şunu aklınızda tutun, her leke farklıdır. Lekelerin türleri ve nasıl çıkartılacakları başka bir konu, ancak ben kabaca 4 leke türünü söyleyeceğim.

1 - Protein (kan, süt, yumurta)  lekesi,
2 - Yağ lekesi,
3 - Metal (bildiğimiz kir) lekesi,
4 - Tanin (çay, kahve, şarap) lekesi.

Bu noktada, protein lekesine enzim içeren deterjanlarla, yağ lekesine solvent içeren deterjanlarla, metal lekesine yoğun yüzeyaktif ve metal tutucu içeren deterjanlarla,  tanin lekesine de ağartıcı ihtiva eden deterjanlarla müdahale etmek gerekir.

Hep söylerim, bilirsiniz. Eğer daha detaylı bilgi isterseniz, www.ekokimya.net sizleri bekler.

Telefon:  +90 (212) 422 28 58 (meşgul olabilir, bir daha arayınız)
mail:        info@ekokimya.net

sevgiler, saygılar

Oğuzcan Ünver
Yüksek Kimya Mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder